Meddelelse til alle hundeejere!

VIGTIG MEDDELELSE
til
alle hundeejere

Foråret nærmer sig og alle glæder sig til at komme ud. Desværre er det næsten ikke til at undgå at træde i en hunde høm-høm, når man bevæger sig rundt på området. Ulækkert for både børn og voksne, men faktisk også en potentiel smittefare for din hund.

Med forårets komme vender sneglene tilbage og så er hjerte-lungeormen også tilbage. Hjerte-lungeorm kan, hvis den ikke opdages i tide, udvikle sig til en livstruende situation for din hund. 

Da lovgivningen er sådan i Danmark, at dyrlægen skal have påvist ormen hos hunden, før man må behandle, kan man ikke forebygge medicinsk. 

Eneste måde at forebygge på er, at alle samler deres hunds efterladenskaber op og på den måde bryder infektionscirklen. 

I de senere år har, især på Sjælland, to farlige involdsorme, fransk hjerteorm og hundens lungeorm, spredt sig i hundepopulationen. 

Hvordan smitter de?

De to ormetyper ligner på mange måder hinanden. De smitter hunden, når den spiser en snegl, der er inficeret med ormelarver. Sneglen får larver i sig gennem kontakt med smittet hunde- eller rævafføring. Ved infektion med hjerteorm vandrer larverne via blodkar op til højre hjertekammer og blodkarene i lungerne. Her bliver de til voksne orme, cirka 1,5 2 cm lange. Æg udklækkes og nye larver hostes op og synkes, hvorfefter de havner i afføringen.

I tilfælde af lungeorm vandrer larverne til lungevævet og derefter ind i selve luftpassagerne. De voksne orme producerer æg, æggene udklækkes, æg og larver hostes op og synkes og udskilles i afføringen. 

Symptomer

Tegn på sygdom dukker tidligst op 1-2 måneder efter spisning af en inficeret snegl. Larvernes vandring fra lungevævet til luftvejene giver en voldsom hoste hos cirka 70% af de smittede hunde. Især for hjerteorms vedkommende er de øvrige symptomer varierende, ikke særligt specifikke og i nogle tilfælde livstruende.

Eksempler på uspecifikke symptomer er nedstemthed, diarré, opkast, træthed, nedsat appetit og vægttab. De farligere symptomer består af blødninger, nyresvigt og kramper pga blødninger i hjernen. De kan alle sammen være fatale for hunden.

Disse symptomer gør sig ikke gældende ved lungeorm, som alene giver en kronisk bronkitis og eventuelt en mild lungebetændelse. Hoste er det eneste symptom. 

Behandling

Der findes gode behandlingsmuligheder for begge ormetyper. Det er dog vigtigt, at behandlingen påbegyndes tidligt i forløbet for at undgå de alvorlige og kroniske følgelidelser. Hvis man har mistanke om smitte kan man få lavet en afføringsprøve hos dyrlægen. Det er vigtigt at man samle afføring over 3 dage, fordi det øger chancerne for at finde ormene. Resultatet af afføringsprøven er klar 24 timer senere.

For at undgå spredning af smitte med hjerteorm eller lungeorm er det er vigtigt at samle sin hunds afføring op så hurtigt som muligt. På den måde undgår man, at snegle kan kommer i kontakt med afføringen og fører smitten videre til en ny vært. 

Kilde: http://www.centerdyreklinik.dk/page.asp?page_id=134

Comments are closed.